Nieuws

Vernieuwd online lesprogramma voor jongeren

Vandaag hebben Nibud en Diversion de nieuwe website van het lesprogramma Moneyways gelanceerd.

In MoneyWays gaan jonge rolmodellen (tussen de 18-26 jaar) in gesprek met de klas. Door over hun eigen ervaringen en financiële uitdagingen te vertellen, kunnen makkelijk spreken met jongeren en gevoelige onderwerpen aansnijden. Onderwerpen als schulden, opgroeien in armoede, verleidingen en groepsdruk worden hierdoor bespreekbaar gemaakt.

Voor verschillende onderwerpen rondom het thema 'omgaan met geld' zijn er opdrachten gemaakt die docenten kunnen gebruiken tijdens hun lessen.

De lessen maken jongeren bewust van hun eigen (dagelijkse) financiële gedrag. Hoe komen ze aan hun geld en waaraan geven ze het uit? Welke keuzes maken de jongeren daarin? En welke risico’s zijn er als je bijvoorbeeld geld gaat lenen?

Daarnaast wordt de financiële kennis van de jongeren vergroot. De rolmodellen laten de jongeren zien hoe je een budget opstelt. Hoe ze grip krijgen op hun uitgaven. En waarmee ze rekening moeten houden als ze straks achttien worden en op zichzelf gaan wonen.

Ook sociaal-emotionele aspecten van geld komen aan de orde. De rolmodellen maken schaamte over armoede, maar ook aspecten als groepsdruk bespreekbaar in de klas. De nadruk ligt op hulp durven vragen als jongeren in financiële problemen komen.