Nieuws

Veel zzp'ers onbekend met Bbz

Uit een recente achterbanraadpleging van ZZP Nederland blijkt dat 80% van de zzp’ers onbekend is met het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz), dat door de gemeente wordt uitgevoerd. Tien procent van de zzp’ers weet wat de voorwaarden zijn van deze regeling en voor wie hij is bedoeld. 

De Bbz is bedoeld om zelfstandigen, die in zwaar weer terecht zijn gekomen een steun in de rug te geven, zodat de onderneming kan blijven voortbestaan en de ondernemer niet in de bijstand terecht komt. De gemeente kan een (tijdelijk) rentedragend krediet verstrekken aan ondernemers, maar dan moet de onderneming wel levensvatbaar zijn.

De regeling is ook bestemd voor ondernemers, die bij de start een aanvangskapitaal nodig hebben. Stichting ZZP Nederland roept de gemeenten op om de communicatie over de Bbz te verbeteren, zodat deze voorziening meer toegankelijk wordt gemaakt voor zelfstandigen. Heldere communicatie kan een effectieve inzet van de Bbz bevorderen en het aantal faillissementen tijdens economisch zwaar weer beperken